2011. március 20., vasárnap

Engednem kell a nyomásnak :D!

Sajnos nem nagyon volt időm receptet felrakni, de már annyian kértek, hogy írjak, hogy engedek a nyomásnak :D!
Most egy indiai házi túró receptjét írom le először:
(Csana és panír)
2 l tej,2 db citromleve, 1 kiskanál só.

Állandó kevergetés mellett forraljunk fel 2 l tejet. Facsarjunk ki 2 citromot (Én a héját előtte lereszelem és megszárítom és később süteménybe és különböző ételekben felhasználom), és a levét keverjük el egy kiskanál sóval,majd öntsük a forrásban lévő tejbe. Keverjük míg a tej össze nem ugrik. Vegyük le a tűzről és hagyjuk állni néhány percet. Teritsünk a fazékra több réteg gézt vagy finomabb szövésű anyagot. Öntsük keresztül az összeugrott tejet az anyagon. A fentmaradó túrószerű anyag a csana.
Az anyag 4 sarkát összefogjuk és kisbatyut csinálunk belőle. Ha jól kicsöpögött mint a bolti túrót, úgy használhatjuk.

Például ezt az Kofta nevű ételt készithetjük belőle:

30 dkg házi túró,3 ek liszt( ha lehet graham),1 ek örölt koriander,só, ghí vagy olaj a sütéshez, ha valaki birja és szereti 4 felapritott zöld erős paprikát is tehet bele.
A hozzávalókat összekeverjük és gyúrjuk nagyon alaposan tésztává. 2 cm-es labdákat formáljunk belőle, és süssük ki aranybarnára.
A koftához bármilyen mártást tálalhatunk, a fantáziánk szab határt.

Házi sajt (Ehhez bolti túró a megfelelőbb)

1 liter tejbe, belemorzsolunk 1/2 kg tehéntúrót, majd lassú tűzön felforraljuk, ezután tésztaszűrön átengedjük. A fenmaradó savót levesekhez, főzelékekhez felhasználhatjuk. Aki szereti lehütve azonnal fogyaszthatja.
A tésztaszűrőbe visszamaradt masszát összekeverjük 6 dkg olvasztott margarinnal, 1 egész tojással, 1 tk só, 1tk szódabikarbónával, majd lassú tűzön állandó keverés mellett kb. 10 perc alatt összefőzzük, ezután vízzel kiöblitett formába öntjük és hűtöbe megdermesztjük. Ízlés szerint lehet ízesiteni pl.: fokhagyma,köménymag, kapor,stb. Kb. 75 dkg-nyi sajt lesz belőle.

Majd nem sokára jelentkezem, mindenkinek jó étvágyat! Micu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése